”DU HADE TUR” – förklaringen och svar på frågor

Hej! Jag vill börja med att säga TACK!! Tack till alla er nästan 14000 som delade det jag skrev och tack till alla er 110000 som har läst inlägget. Det fick en sån sjukt snabb spridning att jag inte förstod själv vad som hände riktigt. Jag har haft läsare från över 100 olika länder och en och annan översättning på Google Translate. Jag hoppas att ni som översatte förstod tillräckligt mycket, för det blir ju inte alltid korrekt översatt :) 
  

Sen vill jag även säga att jag inte har godkänt alla kommentarer som har ramlat in. Varför? Jo, för att jag vill inte sprida massa hat från ett gäng högervridna personer. Så om ni skriver nåt sånt och är allmänt dryga, elaka eller otrevliga, så ska ni inte räkna med att kommentaren kommer igenom! Vill även påpeka att det där inlägget skrev jag i ren frustration på allra max 5 minuter. Det är därför jag inte brydde mig om styckesindelning, som en viss anonym kommentator var tvungen att påpeka. Stavning och styckesindelning hjälper inte direkt problemet som är på tapeten.
  

Jag tänkte att jag skulle förklara lite mer ingående vad jag menade med det jag skrev. Jag har fått många frågor både här i bloggen och i diverse forum. Det blir nog ett långt inlägg, så jag får se vart jag hamnar och jag hoppas att fler förstår nu. 
  

Nej, det jag skrev var inte riktat till ALLA. Det var riktat till just såna personer som inte vill hjälpa, vill mer eller mindre stänga gränserna och dom som inte förstår hur bra dom har det och att dom faktiskt KAN hjälpa. Folk som hejar på högern mestadels. Folk som tycker att man inte ska hjälpa, för att ”dom har satt sig själva i skiten”. NEJ. Nej, flyktingarna har INTE satt sig själva i skiten. Det är vissa politiker och andra med makt samt terrororganisationer som har satt dom i skiten. Alla miljoner människor på flykt är oskyldiga och flyr för sina liv för vad någon politiker/president/kung har startat. För att just dom personerna tydligen har rätt att bestämma vad man får ha för religion och vad man är värd som människa beroende på ursprung. Det är inte flyktingarnas fel. Om ni har svårt att fatta hur illa det är, så googla på lite bilder. Titta på hur deras hemstäder ser ut. Det är bara ruiner kvar!! Dom HAR inget att återvända till. Och ja, många av dom mår psykiskt dåligt. Skulle inte du göra det om du har flytt från bomber, stridsvagnar och AK47:or? Om dina nära och kära blivit skjutna i huvudet framför dig, eller bombade till döds? Nej precis, då är det inte så jävla lätt att komma till ett nytt land och vara tipptopp. Människor har även en överlevnadsinstinkt inbyggda i sig, vilket leder till att man gör precis vad som helst för att rädda sig själv, sina barn och sina nära från döden och terrorn. Men det är sånt som ni kanske aldrig kommer förstå för att ni inte kan sätta er in i deras situation. Jag kan sätta min högra hand på att om ni skulle åka till dessa länder och försöka hjälpa dessa människor, så skulle ni inte palla 2 dagar. Ni skulle kanske äntligen förstå hur hemskt dom har det, men ni skulle bryta ihop. 
  

Tänk er då, att det är lika många människor på flykt som vi har invånare i Sverige. Så många människor lever i misär. Men vem fan har sagt att just Sverige ska ta emot alla? För det är nåt som är så jävla uttjatat. Det är väl ganska underförstått att vi inte kan hjälpa så många? MEN, vi kan hjälpa betydligt fler än vi redan gör! Det finns faktiskt andra länder som också tar emot dom, det är inte bara Sverige! Dessa flyktingar är glada om de får bo i en barack, bara dom är i ett tryggt land med medmänniskor som vill hjälpa dom så gott dom kan. Visst finns det vissa som har gjort dumma saker eller uttryckt sig dåligt gällande vad dom ”kräver”, men det är bara en pytteliten bråkdel av allihopa. Bara för att en är så är inte alla så. Och dom flesta av oss som har nåt innanför pannbenet förstår det. 
  

Nej, jag har aldrig sagt att bara för att vissa har det dåligt så ska alla andra ha det dåligt. Jag säger att om man lever med dessa lyxproblem så kan man faktiskt hjälpa. Om du har prylar i överflöd, mat som slängs, blir förbannad när internetleverantören har serverproblem så du inte kan va inne på Facebook, så kan väl inte en ynka 100-lapp i månaden vara nåt stort problem att donera? Jag har inte sagt att alla måste donera heller. Självklart finns det folk som har riktigt kass ekonomi, bla pensionärer och sjukskrivna. Lever man så att man måste vända på varenda krona så är det väl ganska givet att ingen vill tvinga dig att hjälpa andra. Men det finns glädjande nog väldigt många som har det knapert som delar med sig ändå. För dom har ett hjärta och vet hur det kan vara. 
  

Sen är ska det inte vara fokus på att dom som redan donerar, donerar för lite. Det är inte problemet. Problemet är alla som inte vill hjälpa och är allmänt negativt inställda till att hjälpa andra i behov. Som ni kan se under det förra inlägget jag skrev, så finns det en kommentator som, enligt mig, är en jävla idiot. Han hävdar att om man inte donerar minst 5-10% av sin inkomst så är man en hycklare. Ja ni hör ju, det låter ju jävligt idiotiskt. Själv tycker jag inte att nån som donerar, oavsett summa, ska bli kallad för hycklare. Man hjälper med det man kan, även om det bara är 50:- i månaden! Varför kasta skit på dom som redan ger vad dom kan? Och vem i helvete är du ”Per” eller vad fan du hette, att bestämma hur mycket folk måste skänka? Det är människor som du som förstör medmänskligheten. Om låt oss säga 6 miljoner svenskar skulle donera 10:- i månaden så skulle vi skänka 60 miljoner i månaden. SEXTIO MILJONER. Så ta du dina idiotiska resonemang och håll tyst, för mänsklighetens skull. 
  

Nej, jag har inte sagt att man inte har rätt att klaga på nåt. Min poäng var väl mer att man kanske inte ska göra en gigantisk debatt av pepparkaksgubbar eller varför ens gigantiska iPhone böjer sig i fickan, när vi har betydligt allvarligare saker att fokusera på och debattera om. Tanken är att man kanske inte ska klaga på små petitesser, när man faktiskt lever i lyx. Jämfört med dom som lever på flykt alltså. Man kanske kan skänka tex kläder man inte använder, hygienprodukter, leksaker, möbler, mat osv till något flyktingboende i närheten, eller skicka till tex Röda Korset osv. Vi kanske skulle vara lite mindre bekväma och lata av oss och faktiskt se till att skänka bort saker vi inte vill ha. Istället för att klaga och slänga saker som någon annan har stor användning för. Ta sig dit och lämna bort det. Istället för att bara rycka på axlarna och slänga det i soporna. 
  

Och ja, du må ha jobbat hårt för att leva med lyxen du har idag, och jag har inte bett dig att ge upp det och leva fattigt för att hjälpa andra. Jag säger bara att nåt som är litet för dig kan vara väldigt stort för någon annan. Som sagt, du kanske kan skänka det du inte vill ha när du rensar din eller dina barns garderober. Eller när du rensar skafferiet på torrvaror. Eller innan du slänger din gamla tv för att ha plats med en större och modernare tv. Eller när du ska rensa bland barnens leksaker. Och säg inte heller att du vill ”hjälpa på plats”, utan se till att göra nåt åt det också. 
  

Vissa debatterar om och tycker att ”om alla rika människor i världen kunde donera några miljoner var så skulle dom ha det så mycket bättre i de fattiga länderna”. Jo visst, så skulle det kanske kunna vara. Men det är INTE dom rikas skyldighet att hjälpa. Det är viktigt att komma ihåg. Det är inte deras fel att det är som det är och det är inte heller rätt att bara för att man är miljonär så måste man hjälpa andra. Varje person donerar vad den vill, oavsett årsinkomst. Poängen är inte att dom rika ska hjälpa mer, poängen är att dom flesta människor kan avvara en liten summa i månaden. Det hjälper faktiskt. Ni må tycka att det låter larvigt med 100:- i månaden, men det blir jävligt mycket i slutändan om fler gjorde det. 
  

Sen så har jag fått en och annan dryg kommentar om vad jag själv donerar eller vad jag gör. Jag har skänkt bort massor med kläder, skor, leksaker och böcker till flyktingboenden i närheten. Även till de hemlösa. Hur mycket jag donerar till andra organisationer är min ensak, inte din. Ni har inget att göra med min ekonomi. Så det kommer ni inte få svar på, hur mycket ni än frågar. 
  

– Minoo

 

  

   

  

Annonser

Kommentera här!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s