DU HADE TUR, DIN EGOCENTRISKA JÄVEL!

   
OBS! OBS! OBS! Fortsättning/förklaring/vidare tankar finns i ett nytt inlägg! Läs där innan ni lämnar fler kommentarer! 

 

DU HADE TUR, DIN EGOCENTRISKA JÄVEL! Här har våra barn all lyx dom kan tänka sig. Tak över huvudet, datorer och leksaker i överflöd, mat som inte äts upp för att dom ”tycker inte om det”, vatten och annat av våran enda världs resurser slösas på. El, internet, värme, rinnande rent vatten är ett krav för att få leva för oss. Vi tjafsar om pepparkaksgubbar, läser om kändisars skandaler som att det är våran rättighet, huruvida nationalsången sjungs eller inte, om våra barn får börja en kvart tidigare på dagis, om flyktingar som är 16 år är vuxna eller barn och annat småaktigt tjafs. Samtidigt pågår den största flyktingkatastrofen sedan andra världskriget och folk ”tar illa vid sig” och tycker att det är ”äckligt” att se bilder på döda barn som lever sina liv i ren misär. Utan tak över huvudet, utan tillhörigheter, utan trygghet, utan vatten och mat , utan skola, utan vård, utan värme och flyr för sina liv av ren överlevnadsinstinkt. Och där sitter ni och gnäller över om söndagssteken blev för torr eller inte. Ignorerar vad som pågår, vill ge hjälp ”på plats” när platsen är ett krig som inte går att stoppa. Platsen där flyktingar blir skjutna i huvudet bara för att de tillhör fel land, område eller religion. Ni vägrar att spendera ett endaste dygn med era familjer på samma sätt som dessa familjer gör, för att få minsta lilla förståelse för varför dom flyr sina liv. Varför det enda alternativet för att överleva är att fly till ett annat land och hoppas innerligt på att någon där vill hjälpa er att överleva. Och om ni ens överlever resan till ett annat land, så ska ni bli behandlade som smuts. Som pesten själva. Ni vägrar sätta er in i situationen som är dessa miljoners människors vardag. Ett barn på 3 år som inte har sett annat i sitt liv än krig, bomber, vapen, flykt och rädsla. Ni tror er äga hela jävla världen. Men vem fan gav er rättigheten att bestämma att våran enda planet att leva på är eran? Att det är ni som bestämmer vem som får bo vart? Vi har bara en värld, och alla är lika mycket människor som dig, dina barn, din morsa, din syster, din bror, din farmor. Skillnaden är att du hade turen att födas i ett rikt samhälle. DU HADE TUR! Det är ingen rättighet att få födas i västvärlden och bli omhändertagen av samhället. DU HADE TUR. Men miljontals andra hade inte samma tur. Dom har inte valt att leva såhär. Hur fan kan ni va så jävla egoistiska att ni skiter totalt i dessa människor? Att ni inte vill släppa in dom i erat samhälle? Bara för att ni hade turen att födas här! DU HADE TUR. Men DU har ingen rätt att bestämma att våran värld är DIN värld. Den är ALLAS. (Bilden till höger är från Vietnamkriget. Det sägs att fotografiet på den nakna flickan som brann av gul, klibbig napalm påskyndade USA:s sorti ur Vietnamkriget. Att ett av världens mest berömda fotografier betydde så mycket mer än alla protester och fördömanden.)

 

 
OBS! OBS! OBS! Fortsättning/förklaring/vidare tankar finns i ett nytt inlägg! Läs där innan ni lämnar fler kommentarer! 

Annonser

81 tankar om “DU HADE TUR, DIN EGOCENTRISKA JÄVEL!

 1. Jag instämmer helt och fullt i det Du skriver, om exakt det brukar jag också ”tjata” med alla om. Förundras över att det är så här på fb: Jag skriver ett inlägg om en trevlig dag m familjen på Kolmården och det gillas av hur många som helst. Men ett delande av allt som finns ang skandalerna nu samt att SD bör försvinna?, det kan vara någon enda en som gillar och delar. Kanske vill de inte trycka på Gilla just för ämnets skull? men dela det då åtminstone så att informationen sprids. Vi bryr oss verkligen inte om ngt viktigt, jag reagerar dagligen på det

  • PRECIS! Det är så jävla sjukt! Och nu hade jag skrivit samma sak på min Fb i ett offentligt inlägg, men nån lättkränkt idiot kunde inte tolerera den ökända bilden på flickan från Vietnamkriget, så den personen anmälde mitt inlägg så nu har Fb tagit bort samt satt en spärr på mig så jag inte får göra inlägg på 24 timmar. Trots att jag uppenbarligen skrev nåt bra då jag har haft ca 4000 besökare och 1000 delningar. SJUKT.

 2. tittar på bilden på pojken på stranden o mina ögon tåras.. blir samtidigt så jävla arg!!
  var är fn? var är alla världens armeer?? varför inte bara utrota dessa jävla is muslimska extremister åt helvete??
  folket i dessa länder lider!
  bara för dessa jävla djur ska hålla sina jävla religiösa åsikter högt.. bomba fanskapen åt helvete o sen gå in med hjälp på plats så folket kan bygga upp sitt land igen.

 3. Jag håller med dig om att vi ska hjälpa andra människor och vara solidariska och att man har haft enorm tur som fötts i ett rikt land. Men jag håller inte med i det du menar att alla har rätt till vårt land. Om man ska dra resonemanget vidare så kan man inte exempelvis säga att om du har ett mindre hus i Nyköping och liten gård och din granne har ett större hus och är rik så har du rätt till din grannes gård. Med ditt resonemang så har du då rätt till din grannes större gård eftersom du ärvt en mindre gård. Om din granne vinner 40 miljoner på Lotto har du då rätt till hans halva vinst?
  Mitt resonemang kan kanske vara småaktigt men jag tycker andra länder borde ta större ansvar. Vårat lilla land ska naturligtvis vara ett föredöme och dra sitt strå till stacken men vi kan inte heller vara naiva och tro att vi kan rädda hela världen. Andra länder som exempelvis Finland tog väl emot typ 7 ensamkommande flyktingbarn förra året medans vi tog emot 2000 eller hur många det nu var. Det finns flyktingar som verkligen behöver hjälp och är i nöd som måste få hjälp omedelbart och det finns andra som vill till vårat land bara för att vi har ”en större gård”.
  Sedan borde ingen rösta på Nazistpartier.

  • Tja Ante, Förstår din tanke men tycker att ditt resonemang med litet hus kontra större hus faller då grejen är att vi ska ta in folk över gränserna för att freda dom från krig och liv i misär på grund av kriget. De har samma rättigheter och skyldigheter här som någon annanstans och det är en distinkt skillnad land och egendom.

   Att Finland tog emot 7 ensamkommande flyktingbarn visar att västländer utsatts för starka högervindar och att de har lider av amnesi då sverige tog emot rätt många finnar under andra världskriget, men det kanske är skillnad på flykting och flykting, tror det är där skon klämmer. Bosnier är relativt integrerade i svenska samhället och många är hårt jobbande. Tror Kulturkrocken är väldigt stor när vi får in syrier (haft ganska länge i sverige iofs), afghaner, somalier osv dvs inte europeer.

   Sverige är ett föregångsland gällande invandring och senaste årets skriverier med romer, rosengård och gbg gör att folk tror att landet kollapsar totalt vilket det inte gör men visst verkar det som en oroväckande trend. Många fler länder borde ta emot fler. Intressant är att södertälje tar emot massor av människor medans Lidingö, Danderyd inte tar emot en kotte, lättare att integrera om man sprider ut de som kommer hit. De anses inte så konstiga och farliga och det är lättare att få kontakt med svensson och fixa socialt umgänge och kanske ett kneg genom någon man känner, arbetsförmedlingen skaffar ju inga jobb direkt.

   • Hur många lediga bostäder tror du det finns i Danderyd och Lidingö? Det är välmående kommuner med låg arbetslöshet = få lediga bostäder. Kommuner med hög arbetslöshet däremot har tomma bostäder då folk flyttar därifrån och det är till sådana kommuner flyktingar placeras, alltså de som redan går på knäna. Moment 22. Visst kan vi prata om att sprida fördelningen över kommuner men det finns inte bostäder till det. Och ja, det står i relation till det man inte får prata om; volymer. Vi har för få bostäder i relation till de antal flyktingar som kommer hit. Och i sin desperation vänder sig Migrationsverket till Bert Karlsson och betalar ocker på hyror – pengar som dessutom tas från biståndsbudgeten, vilket gör det så förbannat osmakligt. Pengar som hade hjälpt så många fler läggs på ockerhyra för att ge tak över huvudet åt en handfull.

    Naturligtvis måste man på något sätt hjälpa de som kommer hit, har godkänd id-handling och ett uppenbart skyddsbehov (t ex alla från Syrien) men det är så sjukt ineffektivt som det är nu och helt ofattbart att man tar från biståndsbudgeten. Det är hysteri åt alla håll och det gör mer skada än nytta på sikt.

    Jag vill ha balans.

    • Danderyd, Lidingö, Djursholm m.fl. är ju ”gated areas”, just med avsikt att kunna hålla allt oönskat utanför ….

  • Sverige är väl ett stor land, eller…!?!?
   447 435 km² är näst efter Frankrike och knappt efter Spanien – det 3:e största i Europa!!

   Så plats finns det ju – låt glesbygden få en återupprättelse!!!

 4. Pappan till pojken på bilden behövde nya tänder och hörde att det var gratis tandvård i Sverige. Därför tog han sina barn och åkte från ett tryggt liv ut på havet. Kom inte och prata om flyktingar. Flyktingar finns inte i Europa. Flyr gör man när man är jagad, vilket upphörde när de passerade gränsen till Turkiet. Vi har endast ekonomiska migranter.

  • Godkväll!
   Du gör lite väl många antaganden i din kommentar kan jag tycka. För det första så finns det inget som tyder på att han hade sverige som målsättning. För det andra så behöver man faktiskt tänder och förmodligen var han familjens försörjare vilket då kan förestå en viss problematik. Inflik: det var förmodligen ingen tandblekning han skulle göra.. Låt oss säga att du hade en släkting, ja vi kan säga så nära som polen och du visste att du kunde hjälpa hen här i sverige, hade du försökt?

   Ytterligare en fråga, om du va från syrien.. och fick höra att väldigt få blir omhändertagen på ett humant sätt i europa, hade du då flytt hit om du hade haft ett tryggt liv hemma?

   Fundera och återkom gärna! Annars får du trots våra klara meningskiljaktigheter ha ett fortsatt trevligt liv!

  • Lallarn, kolla på bilderna från tågstationen i Budapest. Ser det ut som familjer som endast är i behov av en liten extrabonus i slutet av månaden?

  • Helt korrekt, Visst kan känslorna svälla över och intelligens, logik och långsiktighet rinna ut då man ser dessa förfärliga bilder, men hur hjälper vi dessa människor långsiktigt – inte genom att locka hit folk från när och fjärran med massa fria förmåner (t.ex. fri tandvård, sjukvård, bostad mm) – här ser vi resultatet. Sverige bär ett ansvar för denna lilla pojkes korta liv. Man kan knappast känna sig stolt över detta.

  • Ännu en som inte vet vad källkritik är. Det stämmer att han ville fixa tänder. IS drog nämligen ut alla han hade under tortyr.

  • Pappan behövde fixa sina tänder eftersom de drogs ut av IS. Turkiet styrs av en president som censurerar nätet och bedriver krig mot kurder, det är inget ”paradis” man tar båten från. De flyr för att komma till en plats där de är trygga, men du verkar inte tycka de är värda någon trygghet. Flera tusen har dött på Medelhavet i år, man riskerar inte döden om man inte måste fly.

 5. Hur stor del av din inkomst ger du bort varje månad för att hjälpa fattiga runt om i världen? (Om du ger mer än 10 % så slipper jag kalla dig hycklare.)

  • Man behöver inte ge några mängder, jag räknar med att jag ger ca 10 kr om dagen ( i snitt). Hade hälften av befolkningen i EU gjort samma sak så hade det gett 900000000000 kr årligen. Ingen behöver lägga några 10 procent

   • Så du pratar om ungefär 1%-2%, om alla även barn, sjuka och handikappade ger. Tänk även på att lönerna i EU länder som exempelvis Rumänien är lönerna mycket lägre än våra. Så 10 kr är långt mer för dem. Du får nog i alla fall ge 5 % av din inkomst för att du inte ska vara en hycklare (givet att du håller med om det Minoo skriver.)

    • Men alltså. Folk som inte har möjlighet att ge minst 5% då? Varför i hela friden ska de kallas för hycklare? Jag förstår inte ditt resonemang, alls. Det är väl bra mycket bättre att man ger det man kan än ingenting? Varför måste man kalla folk för hycklare eller andra öknamn bara för att de inte ger ”tillräckligt”, enligt DIG?

     • Om man skriker sig hes om att andra måste hjälpa så är man en hycklare om man inte själv hjälper till.

      För de allra flesta i Sverige går det alldeles utmärkt att avstå 5 % av sin inkomst. Lyxa mindre, dricka mindre, ha sämre bil, bo mindre etc. Men det finns förstås undantag. Sjukpensionärer som verkligen behöver den där hundralappen för att få ok mat, exempelvis.

      Lyssna på Peter Singer.

     • Men du är ju inte sann 😂 Om man hjälper till med det lilla man kan så är man fortfarande ingen hycklare. Det är människor som du som förstör ryktet för oss som faktiskt har ett hjärta.

    • Peter Singer som du länkade till tidigare förespråkar att alla lägger 1% av sin inkomst på att minska världens fattigdom och lidande. Var din gräns på 5% kommer från vet jag inte. Givetvis ska man ge mer än 1% om man har möjligheten, men det största problemet är inte hur mycket/lite människor ger. Det största problemet är de som inte ger något.

 6. Jag skiter i att andra har det värre, jag har mig själv att ta hand om och kommer göra allt jag kan för att göra det bättre just för mig själv och min familj. JAG HADE INTE TUR DIN SVIN. Min familj jobbade jävligt hårt för att jag ska ha det bra.

  • Då hoppas vi att det förblir så och att du lyckas stanna kvar i den värld du lyckats jobba ihop! Det vore ju fruktansvärt om du skulle behöva komma i en situation där du behöver hjälp :)

  • Vad är det för person du är egentligen ???? Det skulle vara bra för dig att uppleva en sådan helvete, krig eller något annat situation som du själv kan inte påverka ett dugg då skulle du kunna komma till insikt om det att grejer händer runt omkring en fast man vill inte bli delaktigt i det, inte det minsta. Det handlar faktiskt just om det att dina föräldrar och du hade tur att födas på en plats där ni på automatik har fått goda predispotioner att jobba hårt och utvecklas till något fint. Jag hoppas att det är fortfarande inte för sent för dig att tänka om eller åtminstone försöka göra det.
   Själv kommer jag från Bosnien och har upplevt det på riktigt just det som vi bevittnar via sociala medier och dylikt. Vi hade tur och hamnade i den vackra Sverige där vi kunde börja om och bygde ett ny liv, jobbar, sliter och naturligtvis betalar skatt.

   Med vänliga hälsningar

   Aida

 7. Fast man brukar väl ta seden dit man kommer, eller? Men det är rätt gammalt tjafs ang nationalsången och pepparkaksgubbar

  Visst är det fruktansvärt med döda barn men skrivs det något annat än att Europa dödade pojken? Media skriver inte att pappan bott i Turkiet med sina barn senaste tre åren och sen sätter sig själv och sina barn på en överfull båt för att ta sig till kanada och fixa sina tänder ?
  Han hade skydd sen länge tillbaka.

  Brevid Syrien är Turkiet och där är det inte krig, sen är det fritt från krig hela vägen.. Och flyr man från krig så tar man väl den hjälp man får. Första bästa ställe oavsett om det är i ett skjul eller lägenhet. Så länge inga kulor swishar nära barnen.

  Jag tror att det folk tycker är ‘äckligt’ är det som händer i tex Ungern, där flyktingarna tackar nej till förnödenheter och kastar ner maten på tågspåret och är allmänt otacksamma. Är dom i nöd eller inte. Acceptera det som ges, det skyddet som för tillfället ges och maten till familjerna.

  Det kommer fortsätta eskalera och bli tusen gånger värre så länge det inte görs något åt det verkliga problemet. Och just nu hjälper vi i Sverige det problemet med att vårda och försörja ISIS jävla krigare och fler blir det. Det om något är äckligt.

  Hela den här katastrofen är genomvidrig på så många sätt. Kvinnor och barn som flyr från tortyr, mord och våldtäkter och försöker komma till ett land som Sverige.. Ett sjukt land.
  ISIS smyger in sina krigare över Europa som migranter och det är ganska otrevligt.

 8. ,,,,skaffar man barn får man faktiskt ta sitt ansvar,,,,,,o INTE sätta dom i en plastbåt,,,,,,,,jag fick inte ens paddla i kärret bakom huset,,ca300 m
  Va e problemet

 9. Miino! Håller med dig i det du skriver! Blir riktigt jävla förvånad hur trångsynta och syniska kommentarer som skrivits i denna ”tråd” Samhället har varit hårt mot mig många gånger och jag har fått slita för att få mat på bordet osv. Men skulle det ge mig ge rätten att tycka mig ha ensamrätt på våran ”välfärd” Som du skrev vi har inte valt vart vi ska bli födda !

 10. Vänta. ”Ett krig som inte går att stoppa”?
  Följden av den arabiska våren är att diktaturer störtades i Libyen, Egypten och Tunisien. Kriget i Syrien startade efter liknande demonstrationer 2011. Assad-familjen har styrt landet sen 70-talet. Jag tycker personligen att det är mer väsentligt att lösa problemet i första hand. Eller? :)

 11. Tack för att du skrev precis så som det låter i mig just nu.. Jag kunde bara inte finna de ord jag behövder för att skriva det jag känner just nu . allt det här som sker just nu…
  Lasse kittelmann

 12. Självklart har du en poäng i det du skriver. Dock är vi inte uppväxta i de hemska. Vi hade turen att ha de bra. Egentligen ska man inte jämföra å klaga på folk om att de finns såna som har de värre. De gör de, men många av oss som har det bra har inte vart med om sådana saker och kan därför inte sätta sig in i det. Så innan du klandrar oss, tänk på att vi inte kan sätta oss in, vi vet inte hur de va under andra världskriget. Men självklart är de en poäng i de du skrev. Men tona ner lite å .. Ja..

 13. Så skribenten vill normalisera likbilder, helst på barn, för att vi ska känna vilken tur vi har?

  Det handlar inte om tur, det handlar om ödet och vad man får att bygga vidare på. Våra förfäder började på noll men genom olika vägar hamnade vi där vi är idag.

  Jag vägrar se döda barn.

   • Ar det tur att Sverige och vastvarlden genom arhundraden har byggt ett samhalle byggt pa vara varderingar? Likval somden muslimskavarlden har byggt ett samhalle baserat pa deras. Vi ar olika, vi vill olika saker, vi varderar olika saker i livet. Det ar klart vi skall hjalpa till, men vi kan inte gora det pa bekostnad av var egen identitet och nationalitet.

    Varfor skriver duinte om hur den muslimska varlden bara tittar pa nar deras broder o systrar har det svart. Arabstaterna som har alla ekonomiska forutsattningar att hjalpa gor inte ettskit nar det skulle vara battre forflyktingarna attkomma till ett samhallebyggt pa den tro dom sjalva har. Pappan till pojken har sjalv sagt att han inte vill ha respons fran vastvarlden utan fran just arabvarlden.

    Sluta vinkla o vrid bara foratt fa reaktioner o publicitet

  • Problemet är inte att vi som redan hjälper inte hjälper tillräckligt, problemet är dom som inte hjälper alls och/eller inte ens vill hjälpa. Låt säga att 6 miljoner svenskar skulle donera 10:- i månaden. Då skulle vi donera 60 miljoner i månaden.

 14. Men nu var det ju inte undan bomber i Syrien den här familjen flydde, utan från Turkiet, där såvitt jag vet det råder fred.

  • Men varför så trångsynt? Tror du att just den familjen och det barnet är det största problemet? Nej, för dom är bara en varningsklocka för vad som egentligen pågår. Det är miljoner människor på flykt, ska man bortse från dom bara för att just den här familjen flydde från ”fel” land? Ta reda på lite mer riktig fakta kring familjen så kanske du förstår varför de flydde vidare. Och då menar jag inte sånt som skrivs på högerextrema sidor eller bloggar.

 15. Vi kan skriva och diskutera hur mycket som helst, vi kan hata och påpeka andras fel och vara arga. Men hur man löser sår och skador är alltid med kärlek och tålamod. Sprid hopp istället, sprid kärlek och Sprid positiv energi peace and love.

 16. Klart man vill vara empatisk och generös och ge hjälp åt folk i nöd. Men detta är vad som händer när man inte har resurser för den ökade populationen som ett stor flyktingström ger:

Kommentera här!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s